Sofrada çatal bıçak düzeni sofra konseptine ve öğüne göre farklılık gösterebilir. Farklı konseptlerdeki yemekler için misafirlere lezzetin yanında keyif de sunabilecek sofralar hazırlanmalıdır. Yemeğin içeriğine ve misafirlere göre sunumlar değişkenlik gösterir. Kullanacağınız servis aksesuarları ile sofranızın daha zengin bir görünüme kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
Mutfak konusunda yaptığımız en büyük hatalardan biri, yemekleri hazırlarken saatlerce vakit harcarken sofra düzenine yeterince önem vermemektir. Hazırlanan yemeklerin daha görkemli olması ve tat kadar görsel olarak da doyurucu olabilmesi için kahvaltı sofraları düzeninde çok önemlidir.
Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Güne güzel bir başlangıç yapmanın ilk adımıdır. Kahvaltı alışkanlıkları ve adetlere göre farklı kahvaltı bir düzen olsa da sofrada çatal kaşık düzeni standarttır.
Her sofrada olduğu gibi kahvaltı sofrasında da masa örtüsü seçimi çok önemlidir. Masa örtüsünün ütülenmiş olması karşıdaki bireyin önemsendiğini gösterir.
Kahvaltıda sıkça tercih edilen sucuklu veya pastırmalı omlet için ahşap servis tabakları tercih edilebilir.
Yulaf veya mısır gevreği gibi yiyeceklerin servisi için geniş ve derin kaseler kullanılmalıdır.
Kahvaltı sofra düzeni için çatal, çay kaşığı ve tereyağı bıçağı yeterli olacaktır. Çatal tabağın sol tarafına, tereyağı bıçağı ve çay kaşığı tabağın sağ tarafına yerleştirilmelidir.
Bıçak ve çay kaşığının sağ üstünde çay servisi için çay fincanı yer almalıdır. Ayrıca herkesin ulaşabileceği bir konumda şekerlik koyulmalıdır.
Çatalın yanında veya altında peçete yer almalıdır. Sofra düzenine uygun bir peçetelikte kullanılabilir.
Peçetenin hemen önünde tuzluk ve baharatlık konulmalıdır.
Bunların yanında desenli tabak ve farklı renklerde bardaklar ile şık bir uyum oluşturulabilir. Canlı çiçekler, renkli peçeteler ve masa örtüsü ile iştah kabartan kahvaltı sofraları kurulabilir.